Als middelgrote gemeente van ca. 68.000 inwoners heeft Capelle net als andere gemeentes te maken met de overgang naar de Omgevingswet. Onder de transitie naar werken met de Omgevingswet is een van de taken om dit ambtelijk voor te bereiden. Hiervoor is een kernteam in het leven geroepen. Dit kernteam geeft een uitsnede van de verschillende afdelingen van de gemeente die veel te maken krijgt met de Omgevingswet en diens processen. Van processchema’s het meenemen van alle collega’s binnen de gemeente, een enorme opgave. Hierin is het van belang dit goed en zorgvuldig aan te pakken. Interne opleidingen, oefenen met het DSO, handleidingen, memo’s, en het informeren van de raad en het college zijn onderdelen van de transitie. Hoe doe je dat eigenlijk; denken in activiteiten? Flow mocht het opstellen van de handleiding van het omgevingsplan begeleiden. In deze handleiding worden de processen tot het wijzigen van het omgevingsplan beschreven. De handleiding gaat in op de gebiedstypen, thema’s, vereisten, beoordeling en het proces om tot een wijziging te komen. Dit stappenplan met rolverdeling vormt de basis voor het wijzigen van het omgevingsplan. Daarnaast geeft het zowel internen als externen tips hoe de wijzigingen van het Capelse omgevingsplan voor te bereiden. Tot 2032 wordt het omgevingsplan van tijdelijk naar definitief omgevormd, deze handleiding hebben we in elk geval een goede basis voor 2032. Ook interne collega’s van andere afdelingen zijn meegenomen op verschillende manieren. Zo is het klant contact centrum voorzien van informatie zodat zij vragen kunnen beantwoorden, is er de midweek Omgevingswet met een mooi programma én een intern - langs alle afdelingen van de gemeente - reizende tentoonstelling georganiseerd. Daarnaast is de raad bijgepraat over tal van onderwerpen én over wat de wijzigingen van het omgevingsplan inhouden. Na onder andere deze voorbereidingen heeft Capelle aan den IJssel een zachte landing gehad bij de overgang naar de Omgevingswet. De eerste adviezen aan de raad zijn inmiddels gevraagd voor de eerste omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). De eerste wijzigingen van het omgevingsplan moet zich nog voordoen.
Voor het opstellen van een handleiding voor het wijzigen van het omgevingsplan is basiskennis over de Omgevingswet nodig. Met eerdere ervaringen, aangevuld met meer kennis over de wet was ik in staat om de handleiding te begeleiden. Hiervoor hebben we verschillende sessies georganiseerd. Op basis van enkele thema’s hebben we goede vragen besproken en konden deze landen in de handleiding. Het begeleiden van een externe partij met het organiseren van verschillende sessies, interne lijnen, grip houden op het op te leveren stuk, is een tijdrovende klus. Zeker wanneer dit gaat over nieuwe materie die nog niet bij iedereen tot in de puntjes beheerst wordt of het DNA zit. Verschillende keuzes voor de gemeente zijn besproken en zijn terug te vinden in de handleiding. Tot 2032 wordt het stuk bijgewerkt aan de Capelse manier van werken met het omgevingsplan. Een eerste versie van een basisregeling is opgesteld, maar daar moet nog veel aan gesleuteld worden. De gemeente zal samen met de eerste projecten en wijken werken aan de verdere invulling daarvan. Als eerste zijn de focus, inzet, betrokkenen zijn in beeld gebracht. Samen met de opsteller van het stuk zijn verschillende thema sessies gehouden. Naast dit spoor om te komen tot een handleiding, hebben we ook een intern spoor doorlopen voor het begeleiden van de interne te maken keuzes. Dit was een lastig proces, omdat de interne organisatie kennis miste om de keuzes nu al te kunnen maken. Enkele basis keuzes hebben we daarom wel kunnen maken, maar gedetailleerde uitvoeringskeuzes worden opgepakt met het eerste feitelijke omgevingsplan. Dit had als bijvangst dat er een lijst kwam van nog uit te voeren werkzaamheden en keuzes in de toekomst. De uiteindelijke kunst was om de handleiding zo Capels mogelijk te maken en dat deze aansluit op de Capelse werkwijzen van o.a. de processen rondom de intaketafel en de omgevingstafel. Het vervolg ligt in het onderzoeken welk beleidsstuk meegenomen moet worden in de doelen en regels van het Capelse omgevingsplan. Deze oefening wordt momenteel uitgevoerd en zal worden toegevoegd aan het uiteindelijke omgevingsplan.
Handleiding wijzigen Omgevingsplan die ambtelijk kan worden gewijzigd met de nieuwe inzichten die de komende 8 jaar zullen komen. Het beleidsonderzoek wordt gebruikt om de doelen en ambities voor hoofdstuk twee van het omgevingsplan verder vorm te geven.